ттт

Международно общество за Кришна-съзнание

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА ОТ РАТХА ЯТРА през годините

Посетете фото галерия от фестивала

плакат за ратха ятра 2011Фестивалът Ратха Ятра е религиозна церемония, посветенa на Бог Джаганат – Господарят на Вселената. Той има многовековна история – провежда се от най-дълбока древност в Джаганат Пури, град в щата Ориса, Индия. В авторитетните свещени писания е описан като празник с важно културно значение, тъй като ни помага да си припомним своята истинска духовна същност и да възстановим взаимоотношенията си на любов и преданост с Върховния Бог.

Вечният духовен образ на Бога не може да бъде видян с материални сетива. Затова Той благосклонно се явява във форма за обожание (“арча-виграха”) – скулптурно изображение, което не се различава от Него. В колесница, представляваща храм на колела, Бог Джаганат шества по улиците на града. Процесията преминава под звуците на съвместно възпяване на светите имена на Бога в съпровод на автентични музикални инструменти.

ратха ятра софия Свещените писания потвърждават, че тази церемония има неизмерим благотворен ефект за участниците в нея, случайните минувачи и обществото като цяло.

За живеещите извън Индия, възможността да участват във Фестивала Ратха Ятра се свързва с името и дейността на А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада (1896-1977г.). Благодарение на своята принадлежност към ведическата култура и задълбочените си познания по санскрит, той е съумял да представи по великолепен начин пред най-широка аудитория литературната класика на древна Индия. Произведенията му са достояние на световноизвестни библиотеки и университети, а самият той е признат от редица учени, обществени и културни дейци за изтъкнат философ и духовен водач.

Международното общество за Кришна-съзнание (ISKCON), основано от него през 1966 г., провежда този фестивал навсякъде по света. Всяка година улиците на Ню Йорк, Лондон, Париж, Лос Анжелис и много други градове се изпълват с празнуващи хора. В Сан Франциско Ратха Ятра има такъв успех, че е обявен за официален празник на града.

У нас фестивалът се провежда от 1996 г.